Таблиця 1. Класифікація основних забруднювачів харчових продуктів
Група токсичних речовин | Основні представники |
Пестициди | Хлор-, фосфор-, ртутьорганічні, карбамати, синтетичні піретроіди та ін. |
Токсичні елементи | Свинець, кадмій, ртуть, миш'як, олово, нікель, хром, мідь, цинк, залізо та ін. |
Поліхлорбіфеніли та діоксини | Найтоксичніші — ПХДД та ПХДФ |
Поліциклічні ароматичні вуглеводні | 3,4-бенз/о/пірен, 3,4-бенз/о/антрацен та ін. |
Гормони та гормональні препарати | Диетилстільбестрол, естрадіол-17 бета та ін., в Україні не ідентифіковані |
Антибіотики | Пеніцилін, тетрацикліни, стрептоміцин та ін. |
Нітрати, нітрити та N1-нітрозаміни | Найтоксичніші — НДМА та НДЕА |
Мікотоксини | Афлатоксини, охратоксини, патулін, трихотецени та ін. |