Таблиця 1. Класифікація основних забруднювачів харчових продуктів
Група токсичних речовин Основні представники
Пестициди Хлор-, фосфор-, ртутьорганічні, карбамати, синтетичні піретроіди та ін.
Токсичні елементиСвинець, кадмій, ртуть, миш'як, олово, нікель, хром, мідь, цинк, залізо та ін.
Поліхлорбіфеніли та діоксиниНайтоксичніші — ПХДД та ПХДФ
Поліциклічні ароматичні вуглеводні 3,4-бенз/о/пірен, 3,4-бенз/о/антрацен та ін.
Гормони та гормональні препаратиДиетилстільбестрол, естрадіол-17 бета та ін., в Україні не ідентифіковані
АнтибіотикиПеніцилін, тетрацикліни, стрептоміцин та ін.
Нітрати, нітрити та N1-нітрозаміни Найтоксичніші — НДМА та НДЕА
МікотоксиниАфлатоксини, охратоксини, патулін, трихотецени та ін.